Preview voorwoord Marcel Beijer

Marcel Beijer, de journalist van Flevoland en wijde omstreken schreef een voorwoord voor mijn columnboek. Hier de primeur:

Marcel Beijer: ‘Mienstra, Almeerse scribent’

Ik volgde als redacteur bij het Dagblad van Almere Daan Lagerwoudt al een tijdje. Hij schreef columns in het schoolblad van De Meergronden.
We hadden als gezaghebbende krant van Almere de vermaarde ‘Wuiver’ als columnist, maar die kwam uit het Gooi en we wilden nu eindelijk eens een echte Almeerse scribent.

Zo’n zoektocht is lastig. Een columnist moet niet gemáákt grappig zijn, maar een eigen stijl hebben en – dat is het moeilijkst – een constant niveau halen. Lagerwoudt had het gewoon, dus zocht ik contact.

Lagerwoudt bleek een pseudoniem van Robert Mienstra te zijn en sprak de lezers van de krant dus aan. Gewoon, onder zijn eigen naam. In columns die lezen als een stripverhaal zonder plaatjes.

De columnist Mienstra charmeert, signaleert en maakt daar in ongeveer 200 woorden een heikel punt, zuigende plaagstoot of een wrange grap van. Hij gebruikte daarbij lange tijd zijn ‘buurman Karel’ als het schild van waar achter hij zijn vlijmscherpe pijlen kon afschieten. En ja, hij ging in kerk en kroeg over de tong. Positief en negatief, precies zoals een columnist hoort te zijn.
Heerlijk, zo hoort het.

‘De cultuur van een land woont in het hart en in de ziel van de mensen’, zei Mahatma Ghandi. Ik durf te stellen dat Robert Mienstra met zijn imposante oeuvre van duizenden columns inmiddels tot de Almeerse cultuur hoort.

Dus was ook de tijd rijp voor een bloemlezing van zijn columns vanaf dag één tot 2018. Dat overzicht heeft u nu in uw handen. Het levert een fraai tijdsbeeld op, zoals u op de volgende pagina’s zult merken.

Daan Lagerwoudt hoeft zich niet meer te verschuilen achter een pseudoniem. Zijn naam mag genoemd worden:
Robert Mienstra, columnist van Almere.

Marcel Beijer

Geef een reactie